Ul. XXXI. divizije 1, 4000 Kranj

Tel. 04/202-55-00

zupnija.kranj-zlato.polje@rkc.si

Rupa

slike rupaLeta 1782 so ustanavljali primskovsko kaplanijo. Hoteli so imeti tam stalnega kaplana; pripravljeni so mu bili zgraditi tudi stanovanje. Pod kaplanijo naj bi spadale vasi: Primskovo, Gorenje, Klanec, Rupa in Čirče iz preddvorske fare, ter Huje iz šenčurske fare. Želji domačinov ni bilo ugodeno. Določeno pa je bilo, da se priključijo Primskovo, Gorenje, Klanec in Čirče kranjski fari, Rupa pa Predosljam. Rupovčani s takim sklepom niso bili zadovoljni in so se pritožili.

Kdaj je bila na Rupi zgrajena cerkev ni poznano, omenjena je že leta 1483. Prav tako ni poznano, ali je bila pred sedanjo tam že katera druga. Cerkev je pripadala preddvorski fari. Da je zelo stara, spričuje gotski prezbiterij.

Cerkev je posvečena sv. Mariji Magdaleni. Svetnica nam je dobro poznana iz Svetega pisma. V velikem oltarju cerkve na Rupi je Layerjeva slika Marije Magdalene, na levi oltar sv. Jerneja in na desni sv. Antona Padovanskega.

Cerkev je bila temeljito obnovljena v letih 1836-1838. Proti volji kranjskega mestnega predstojništva kot odvetnika cerkve je smela soseska na Rupi postaviti dva nova stranska oltarja, ki ju je izdelal Josip Egartner. Oltarje je prenovil leta 1892 Štefan Čadež iz Dupelj.

slike rupa02Pokopališče na Rupi je staro kot cerkev. Iz podatkov je razvidno, da so prebivalci Kokrice, Mlake, Srakovelj, Ilovke, Tatinca pokopavali svojce vse do leta 1787 na Rupo. Po tem času, ko se je razcepila velika preddvorska župnija, pa so pokopavali na Suho pri Predosljah, dokler ni bilo urejeno pokopališče ob cerkvi v Predosljah. 

Kasneje je Rupa pripadla kranjski župniji. Od l. 1991 pa pripada novoustanovljeni župniji Kranj Zlato polje. V letih 1992-1994 je bila obnovljena zunanjščina cerkve.

Do dograditve zlatopoljske cerkve je bila ena nedeljska maša na Rupi. Odtlej pa so tam svete maše: ob prošnjih dnevih, za praznik sv. Rešnjega telesa (s procesijo), na nedeljo po godu sv. Magdalene (semenj), na dan vernih duš.

 

 

notr cerkve_Rupa_oltarnotr cerkve_Rupa_l_oltarnotr cerkve_Rupa_d_oltarnotr cerkve_Rupa_kor

 

 

V SPOMIN NA PRVEGA ŽUPNIKA +g. Milana Grdena

 V-spomin-pokojnemu-župniku-Milanu-Grdenu.pdfSVETE MAŠE

MED TEDNOM: vsak dan ob 19h,
razen ob torkih je maša ob 7h zjutraj v kapeli pri sestrah
OB NEDELJAH: 8.00 in 10.00.

OB PRAZNIKIH MED TEDNOM: 9.00 IN 19.00

 

URADNE URE


ŽUPNIJSKI URAD:

ponedeljek: 8h - 9h

četrtek: 8h-9h in 17.30 - 18.00

ŽUPNIJSKA KARITAS:

po dogovoru, pokličite po telefonu

tel.  Karitas: 030 607 929

 

 

Rast - oktober 2019

pdfRAST-19-10.pdf

Duhovna misel v juniju

Vzemite moj jarem nase in učite se od mene, ker moj jarem je prijeten in moje breme je lahko.

Molitveni namen v juniju

za naše družine

Spoštovani obiskovalec. Naša spletna stran uporablja piškotke. Več informacij o piškotkih

Sprejemam piškotke.

Več informacij o piškotkih