Ul. XXXI. divizije 1, 4000 Kranj

Tel. 04/202-55-00

zupnija.kranj-zlato.polje@rkc.si

Sveti Modest

Hotimir in ModestDa bi se s sv. Modestom duhovno čim bolj povezali in se mu še bolj zavzeto priporočali, smo kot začasno rešitev za žegnanjsko nedeljo 1997 leta oskrbeli fotografijo freske našega zavetnika. Izvirnik je v pokopališki cerkvi v Althofnu (župnija Mariapfarr v avstrijski pokrajini Lungau). Na njem je sv. Modest prikazan pri prvi evangelizaciji naših prednikov, še preden so ti imeli cerkev. Svetnik s križem v roki oznanja namreč evangelij, stoječ kar na skali. Slovenci v znamenitih narodnih nošah so upodobljeni kot vneti poslušalci, kleriki pa držijo znamenja misijonarjevega škofovstva: škofovsko palico in kapo.

 

Naša župnijska cerkev sv. Modesta je prva na Slovenskem, posvečena apostolu Slovencev, misijonarju v Karantaniji, ki ima Oltarna fotografijaneprecenljive zasluge pri pokristjanjenju Slovencev. Naravna vera naših prednikov je temeljila na predstavi o nenehnem boju med dobrim in zlim. Izpod gospostva Obrov jih je okoli leta 630 osvobodil vladar Samo in jih s svojega vladarskega sedeža na Krnskem gradu na Gosposvetskem polju varoval pred sovražniki.

Drugi karantanski knez je bil Borut. Njegov sin Gorazd in nečak Hotimir sta na otoku Chiemskega jezera že sprejela katoliško vero. Knez Hotimir je prosil salzbur-škega škofa Virgila (746-784), naj obišče njegovo ljudstvo in ga potrdi v veri. Ta pa je v svojem imenu poslal med Slovence

Modest in Karantanci

 misijonarja Modesta z nalogo, naj kot škof posvečuje cerkve, namešča duhovnike in poučuje ljudstvo. V karantansko kneževino, mnogo obsežnejšo kakor je današnja Koroška, je prišel okoli leta 753. Z odlokom papeža Štefana II. je postala misijonska dežela škofije Salzburg.

Knez Hotimir je misijonarju Modestu poslal na mejo kneževine posebno odposlanstvo in se mu kasneje pridružil tudi sam. Sprevod je krenil na Krnski grad, kjer je bil knezov sedež in prva cerkev; postavil jo je, prvi organizator priprav za ustanovitev misijona.

Kip sv. Modesta

Škof Modest je potreboval večje svetišče. Nasproti sedanjega Gosposvetskega polja so še obstajale razvaline mesta Virunum, kjer je bil do prihoda Slovencev (okoli l. 590) sedež starokrščanske škofije.

 

Prav tu se je škof Modest s knezovo pomočjo lotil gradnje prostorne cerkve, imenovane Gospa Sveta. S tem se je začela obnova krščanstva v karantanski kneževini. Modest je gradil cerkve na zahodnem in južnem Koroškem, severnem in zahodnem Štajerskem, pa tudi na jugu in ob obeh bregovih Drave.

Od kod izhaja sv. Modest, ne vemo zanesljivo. V nekem pismu se je sam označil kot "Scotus" (Škot, kar je pomenilo tudi Irca). Modestus (Skromni) je njegovo meniško ime, ki ga je dobil ob vstopu v irski samostan. Lahko da je prišel v Salzburg hkrati z Virgilom. Irski cerkveni zgodovinar Dempster ga omenja kot spremljevalca sv. Bonifacija. Odlikovalo ga je veliko znanje, zaupanje v božjo pomoč in Božjo Mater, neutrudljiva delavnost in velika misijonarska vnema. V Karantaniji je deloval štirinajst let. Umrl je leta 767.

Modestov grob je v stranski kapeli božjepotne cerkve pri Gospe Sveti. Leta 1953 so bile njegove relikvije preložene v rimski otroški kamniti sarkofag. Na oltarni plošči pa je gotski kip sv. Modesta. V levi roki drži model gosposvetske stolnice. 

Škof Modest si je z veliko oznanjevalno vnemo prizadeval, da bi poganski Slovenci spoznali Boga. Približal ga jim je z nenasilnimi oblikami pokristjanjevanja, kar je bila temeljna značilnost vseh irskih misijonarjev.

 

 

SVETE MAŠE

 

MED TEDNOM: vsak dan ob 19.00,
razen torek ob 7h

OB NEDELJAH: 8.00 in 10.00

OB PRAZNIKIH MED TEDNOM: 9.00 IN 19.00

v cerkvi na Rupi ob sredah ob 18.00

 

URADNE URE


ŽUPNIJSKI URAD:

ponedeljek: 8h do 9h

sreda: 16.30 do 17.30

Ob državnih in cerkvenih praznikih ni uradnih ur


ŽUPNIJSKA KARITAS:

po dogovoru, pokličite po telefonu

tel.  Karitas: 030 607 929

 

 

Rast za oktober 2022

pdfRAST-22-10.pdf

duhovna misel v času koronavirusa

Kuge, lakote in vojske, reši nas o Gospod!

molitveni namen v času koronavirusa

za zdravje v času nevarnosti okužbe s koronavirusom

Spoštovani obiskovalec. Naša spletna stran uporablja piškotke. Več informacij o piškotkih

Sprejemam piškotke.

Več informacij o piškotkih